ponedeljek, 13. januar 2014

AMIGURUMI MIŠKA PO IMENU MIŠKO

Amigurumi - zanimiva beseda, sem si mislila, ko sem pred meseci brskala po tujih blogih in naletela na amigurumi tutorial, kako splesti zajčka. Amigurumi je pravzaprav japonska vrsta umetnosti, ki označuje kvačkano ali pleteno nagačeno živalco ali izmišljen lik.

Glede na pogoste želje mojih treh malčkov po igračkah, sem si stran morala nujno arhivirati - in kljub neznanju pletenja mi je želja po tem, da si sam spleteš luštkano igračko, ostala nekje v zadnjem delu možganov. Dozorela je ta teden, ko sem svojemu 4-letniku za nagrado (res pridno za seboj pospravlja tako oblačilca kot igračke :)) obljubila presenečenje. Skvačkala sem mu tegale miška, ki sedaj lepo počiva zraven sinka in njegovega starega medota v posteljici.
Mišek mora biti lepo oblečen - v plašček s kapuco!
Po navodilih sem kvačkala s kvačko, ki je za 2 številki manjša, kot je priporočeno na volni, tako da je mišek res lepo gosto skvačkan in nima nikakršnih luknjic. Sedaj imam še največ 6 tednov časa, preden grem rodit, da izdelam še nekaj za svoji hčerki in nekaj za prihajajočega dojenčka.


Je pa res, da mišek ni prav zelo mehak, ampak kar kompakten - morda ne najprimernejši za male dojenčke. Po drugi strani pa, v kolikor uporabiš kakšno fino volno iz povsem naravnih materialov, je ravno za majhne otroke taka igračka idealna - saj pogosto kak njen del pristane v malih ustecih - in gotovo bolje, če je iz naravnih materialov kot iz na raznorazne načine obdelanega pliša. Vsi deli so čvrsto prišiti na igračko - tudi oči so iz volne. Danes grem pogledat, ali dobim kje prave varnostne očke oziroma gumbke, ki se jih zapne, da jih otrok ne more pogoltniti, saj naj se ne bi odpeli.