četrtek, 11. april 2013

PUTKIN VRT

PUTKIN VRT
Američani imajo pregovor: »If you want to make God laugh, tell him you have plans.« (v prevodu: "Če želiš nasmejat Boga, mu povej, da nekaj načrtuješ!")

Jaz imam načrte… Upam, da jih izpeljem in se mi Bog ne bo smejal ter mi jih prekrižal.
Torej – ozadje mojega načrta je takole: kooončno prihaja pomlad. In jaz si že nekaj let želim – vrt! Da bo hrana romala iz domače, kolikor mogoče bio zemljice – direkt - na krožnik. Da se začnemo (precej!) bolj zdravo prehranjevati, da čim več časa preživimo zunaj, da navdušim otroke nad delom oziroma, da cela družina zapusti notranje gnezdo, ki ga grejemo že od oktobra in se naužijemo čistega, svežega zraka, prezračimo pljučka in za nekaj mesecev pozabimo na televizijo – in se posvetimo – igri na igralih in igri – s plevelom, haha.



Ob tem imam seveda precej – ne problemov, neee! Izzivov. Torej:
1. kako »našuntat« ljubljenega moža, da mi prekoplje del zelenice in ga »spremeni« v vrt,
2. kako spremeniti prehranjevalne navade cele družine in nas navdušiti nad zelenjavo,
3. kako otroke navdušiti nad pomočjo na vrtu, namesto gledanja risank po tv-ju,
4. in verjetno še in še….

No – sedaj pa k načrtu: možka in otroke (oziroma starejša dva) vprašam po njihovi najljubši zelenjavi (ali sploh obstaja??), pa še sama si izberem eno (to bo gotovo rukola!). Zapišemo izbire vsakega člana družine na posebej za to izdelane plakate ali tablice – torej 1 plakat gre vsakemu članu družine. Potem o tej zelenjavi (bo najmanj 5 izbir) poiščemo vse mogoče informacije na netu – torej slike, čas sajenja, način zalivanja, čas in pogostnost pobiranja pridelka, uporaba v kulinariki… Nato – gremo v trgovino in izberemo seme/sadike. Posejemo/posadimo. Opremimo z mini tablicami z imenom člana družine in njegovim izborom. Nato sledimo navodilom na tablici… Spomladi in poleti bo veliko časa za to, da bomo zunaj in v moji (mislim, da zelo optimistični) glavi vidim našo družino, kako po službi in vrtcu tečemo gledat, kaj je novega zraslo na vrtu, vsak malo pobrklja, izpuli kak plevel, malo zalije…



Nam bo uspelo?? Spremljajte na blogu, bom obveščala… Upam, da ne sledi tej samo še ena objava – rubrika zaključena, načrt padel v vodo! :)